Saturday, August 7, 2010

Nurul Ain Nordin & Fesyen Ke Pejabat


Etika pakaian pejabat

Fesyen ke pejabat pada hari ini tidak hanya terhad pada busana rona gelap saja sebaliknya wanita perlu berani bereksperimen dengan warna-warna terang.

PASTIKAN corak dan motif kemeja yang dipilih bercirikan profesional dan formal.


SESETENGAH wanita lebih selesa menyarungkan busana warna gelap untuk ke pejabat. Pemilihan busana daripada kumpulan warna itu disifatkan mampu mencerminkan penampilan yang profesional dan korporat.
Wajarkah pakaian warna gelap dipakai ke pejabat? Adakah pakaian rona terang bukan pilihan yang ideal? Merungkai persoalan tersebut ruangan RiakRias, kali ini mendapatkan pandangan perunding imej bebas, Malvin Shah yang juga pemilik butik Vintaj Bazar mengenai pemakaian ideal ke pejabat.

KEMEJA rona terang pilihan ideal ke pejabat.


Bukan sahaja para pekerja, golongan remaja yang bakal melangkah ke alam pekerjaan juga boleh menjadikan tip daripada Malvin ini sebagai panduan sebelum bekerja.
Menurut Malvin, terdapat beberapa persepsi kurang tepat mengenai fesyen ke pejabat yang harus diubah.

PEMILIHAN celana dan beg tangan yang sesuai antara perkara yang perlu dititikberatkan.


Segelintir pekerja menyifatkan fesyen ke pejabat begitu sinonim dengan busana yang berjenama antarabangsa dan mahal. Sedangkan koleksi fesyen tidak berjenama juga boleh digayakan ke pejabat asalkan tidak melanggar etika berpakaian.
Paling utama individu perlu bijak membezakan antara kemeja atau blaus konsep formal, santai, funky atau ranggi. Jangan sesekali memakai baju yang tidak sesuai untuk bersantai ke pejabat. Ini kerana teknik jahitan dan potongan pakaian tersebut kurang memenuhi kriteria pakaian pejabat.

PENAMPILAN yang menyerlahkan imej korporat dan kemas.


Process time in ms: 32

1 comment:

b.r.u.t.a.l.s.o.l.o said...

salam
bila nak keluar filam atau siri baru kat tv nih

There was an error in this gadget

Followers